Spring til indhold
Dagtilbud Kildedam Til dagtilbudkildedam.holbaek.dk

Lus

Lus er ikke en sygdom, men det er ubehageligt for alle og kræver hurtig behandling.

Ved mistanke om lus undersøges håret grundigt med en tættekam. Kæmning er den eneste sikre metode til at konstatere, om der er lus til stede. Hele håret kæmmes fra rod til spids (brug evt. balsam først) og kammen bankes af på et hvidt underlag så eventuelle lus ses tydeligere. Findes levende lus eller æg, bør man starte behandling.

Lusene bider og suger blod flere gange om dagen. Biddene kan give små røde eller blålige mærker og giver ofte, men ikke altid, udtalt kløe i det angrebne område. Lusene er små, men kan ses med det blotte øje. En voksen hovedlus er 2-3 mm lang og varierer i farve fra lysegrå til meget mørke. Æggene måler knap 1 mm og er hvide. De kan ligne sandkorn eller skæl, men sidder klæbet fast på hårene. Fladlus er lidt mindre - ca. 1,5 mm.n sygdom, men det er ubehageligt for alle. 

Behandling i form af kæmning er effektiv men tidskrævende. Skal lusene udryddes, kræves det, at håret kæmmes grundigt (mindst 30-45 minutter pr. gang) med en tættekam hver anden dag i to uger. Gøres dette korrekt, bør lusene herefter være udryddet. Kæmningen lettes, hvis der benyttes balsam, og dette gør også lusene langsommere og lettere at fange med kammen. Samtidig er det vigtigt, at bruge en tættekam med den rigtige afstand mellem tænderne - så man kan fange lusene.

Er barnet angrebet, bør man meddele legekammerater og pasningsinstitution om fundet af lus. Barnet bør først vende tilbage til institutionen, når behandlingen er indledt. Det er vigtigt, at hele barnets familie og omgangskreds bliver tjekket for lus og de smittede behandlet, da barnet ellers kan blive smittet igen og igen. Alle bør undersøges flere gange inden for de næste par uger.

Er der konstateret lus, bør kamme, børster, huer og lignende lægges i sæbevand eller eventuelt i fryseren i et døgn. Resten af omgivelserne, inklusiv sengetøj osv., kræver ikke behandling.Feedback

Sidst opdateret

20.06.2019

Ansvarlig redaktør

Maj-Britt Christoffersen